İlk adını köyün en yaşlısı koymuştu! Konya’daki tarihi ilçenin hikayesi

Orta Toroslarda, Taşeli Platosunda kurulu Konya’nın Taşkent ilçesi, hikayesiyle dikkat çeken yerlerden biri. Peki, ilk adını köyün en yaşlısının koyduğu Taşkent’in bugünkü adı nereden geldi, ne zaman ilçe oldu? İşte cevaplar.

İlk adını köyün en yaşlısı koymuştu! Konya’daki tarihi ilçenin hikayesi

Tarihi yüz yıllar öncesine dayanan Konya’nın eski ilçelerinden Taşkent’in adı nereden gelmiştir? Taşkent bugünkü adını nasıl almıştır? İşte Konya Taşkent’in tarihine yönelik merak edilenler.

ORTA TOROSLARDA KURULU

Konya Taşkent, Orta Toroslarda, Taşeli Platosunda, Göksu Vadisi Kanyonları üzerinde kurulu bir ilçe. Tarihî kayıtlara göre; Türklerin Orta Asya’dan göç etmesinden sonra dağınık halde yaşayan Türkmenler, 916-966 yılları arasında Çağrı Beyin Anadolu Seferi'nde, Anadolu’nun çeşitli sarp yerlerine yerleşti. Klikya bölgesine gelen Türkmenler Avşar boyundandı. Bu boyun başkanı Piri Mehmet’ti. Piri Mehmet’in oğullarından Karaman Bey Karaman’da, Oğuz Bey’de Taşkent yöresine gelip yerleşti. Oğuz Bey kardeşi Karaman Handan ayrılıp Taşkent’te hâlâ aynı isimle bilinen Oğuzeli mıntıkasına yerleşti. Göçebe olarak ve dağınık halde yaşayan Türkmenler, 1071 Malazgirt savaşına kadar bu şekilde yaşadı. Bu tarihten sonra yurtlarında korkusuzca yaşamlarını sürdürdüler.

MOĞOLLARDAN KAÇTILAR

İlk gelenlerden 50 sene sonra Moğolların önünden kaçan bazı Türkmen boyları da Moğollarla aynı soydan olmaları nedeni ile birlikte aynı yörelerde yaşamaya başladı. Aynı zamanlarda gelen bu oymaklar 1.150 yılına kadar hayatlarını böyle sürdürdü. 1.150 yılında göçebelikten bıkarak evler yaptılar, yerleşim yerini korumaya karar verdiler. Bu tarihte burası bir köy haline geldi.

ADINI KÖYÜN EN YAŞLISI KOYDU: PİRİKONDU

Köyün adını zamanın en yaşlı kişinin vermesi söylendi. Yaşlı kişi de çalışkan Pir'in adını önerdi ve buranın adı Pirikondu olarak kabul edildi. Daha sonra bu isim Pirlerkondu olarak değişikliğe uğradı. Zamanla Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldı ve Anadolu’da birçok beylik kuruldu. Pirlerkondu beylikler zamanında Karaman oğullarına bağlandı. Fatih Sultan Mehmet, Karaman oğullarını yenince Pirlerkondu da Osmanlılara iltihak etti ve 1912 yılında Belediyelik oldu. Osmanlılar döneminde ilçeliğe kadar yükseldiği Belediyenin resmi kayıtlarında mevcut. Daha sonra İlçelik Pirlerkondu’dan alındı. Pirlerkondu, Nahiye olarak kaldı.

ilk-adini-koyun-en-yaslisi-koymustu-konyadaki-tarihi-ilce-taskentin-hikayesi.jpg

TAŞKENT’İN BUGÜNKÜ ADINI VALİ VERDİ

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yenilikler yurt çapında devam ederken Pirlerkondu’yu Konya’ya bağlayan karayolu yapımı sırasında zamanın Konya Valisi İsmail İzzet Bey Pirlerkondu ismini değiştirerek 1934 yılında Taşkent adını verdi. O günden beri Taşkent olarak bilinen yerin, 1960 yılından sonra ilçe olması kararlaştırıldı, fakat o günlerde küçük bir ilçe olacağına büyük bir nahiye olsun denilerek bu girişimden vazgeçildi. Taşkent adı ile anılan nahiye 04 Temmuz 1987 tarih ve 19507 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3392 Sayılı Kanun gereğince ilçe oldu ve 11 Ağustos 1988 tarihinde fiilen faaliyete geçti.

ilk-adini-koyun-en-yaslisi-koymustu-konyadaki-tarihi-ilce-taskentin-hikayesi-001.jpg

TAŞKENT’İN NEYİ MEŞHUR?

Bıçakçılık, Taşkent'te geçmişi olan bir iş kolu. Taşkent bıçaklarının ünlü ülke sınırlarını aşmış durumda. Türkiye'de satıldığı gibi Avusturya, Türkmenistan, Azerbaycan gibi çok sayıda ülkeye bu bıçaklar ihraç ediliyor. Bıçağın çeliği elde dövüldüğü için içindeki hava dışarıya çıkıyor ve çelik çok daha dayanıklı ve daha keskin hale geliyor. Ayrıca çeliğe su vererek sağlamlığı daha da artırılıyor. Bu nedenle bıçaklar yurt içi ve yurt dışından büyük talep görüyor.

ilk-adini-koyun-en-yaslisi-koymustu-konyadaki-tarihi-ilce-taskentin-hikayesi-003.jpg

Konya’nın 135 kilometre güneyinde, 1620 rakımında bulunan, Akdeniz sahiline ise yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alar Taşkent, coğrafi bölge olarak Akdeniz bölgesinde yer alır. Ancak bulunduğu yer olarak, Orta Torosların Taşeli mevkiinin oldukça yüksek bir bölgesinde olması nedeniyle bozulmuş Akdeniz ile karasal iklimin özellikleri bir arada bulunur. Taşkent’te kışlar soğuk ve karlı, yazlar ılık ve kurak geçer. Bölgede birçok tarihi ve doğal güzellik bulunmaktadır.

ilk-adini-koyun-en-yaslisi-koymustu-konyadaki-tarihi-ilce-taskentin-hikayesi-002.jpg

KONYA TAŞKENT GÜNCEL NÜFUSU 2023

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Taşken’in nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 5 bin 768 kişi. 2 bin 867 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 2 bin 901. Taşkent, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 22’nci ilçesi.

ilk-adini-koyun-en-yaslisi-koymustu-konyadaki-tarihi-ilcenin-hikayesi-taskent.jpg

TAŞKENT BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Taşkent Belediye Başkanı Osman Arı, 1974 yılında Çetmi Kasabasında doğdu. İlk okulu Çetmi’de orta ve lise tahsilimi Taşkent İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1997 yılında Devlet Memurluğu sınavını kazanarak Çetmi Belediye Başkanlığınca belediye muhasibliğine atandı. 2004 - 2014 yılları arasında 10 yıl AK Parti’den Çetmi’de Belediye Başkanlığı yaptı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde yine AK Parti’den Taşkent Belediye Başkanlığına seçildi. Halen Taşkent Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor, evli ve dört çocuk babası.

taskent-belediye-baskani-osman-ari.jpg
Taşkent Belediye Başkanı Osman Arı

Konya Taşkent'te bir gün...

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.