Konya'da 6 kişinin öldüğü kazanın bilirkişi raporu ortaya çıktı

Konya'da otomobilin yayalara çarpması sonucu 3'ü çocuk 6 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, kazaya tanık olan diğer sürücülerin ifadeleri dikkat çekerken, yayaların da kusurlu olduğu belirtildi.

Konya'da 6 kişinin öldüğü kazanın bilirkişi raporu ortaya çıktı

Konya'da aynı aileden 3'ü çocuk 6 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasının bilirkişi raporu ortaya çıktı. Görgü tanıklarının ifadelerine yer verilen raporda, hem sürücü hem de yayalar kusurlu bulundu.

Feci kaza, 11 Kasım 2023 günü akşam saatlerinde Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesinde yaşanmıştı.

Sefa Selvi idaresindeki 42 DU 949 plakalı otomobil, yolun karşısına geçmek isteyen yayalara çarptı.

Kazada Fadime Aslan (52), Sultan Aslan (33) ile kızları Elif (14), Fadime Aslan (7) ile Emine Atalay (32) ve kızı Azra Atalay (9) hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Otomobil sürücüsü Sefa Selvi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

BİLİRKİŞİ RAPORU ORTAYA ÇIKTI

Konya Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması sürürken, kazayla ilgili bilirkişi raporu ortaya çıktı. Sabah'ta yer alan habere göre; bilirkişi raporunda bilgi sahibi olarak ifade verenlerin söyledikleri dikkat çekti. Kaza yapan sürücünün arkasında seyreden Sefa Ayhan, "70-80 kilometre hızla en sol şeritte giderken sağ tarafımdan giden araç birden gaza basmaya başladı. Yaklaşık 140-150 kilometre hızla gitmeye başladı. Benim önüme geçmesi ile yolda bulunan yayaların havaya savrulmasına şahit oldum" dedi.

Bilgi sahibi başka bir sürücü Fatih Büyükkarakurt ise, "150-200 metre önümde seyreden araç ortalama 120 kilometre hızla gidiyordu. O sırada tramvay durağından karşıya geçmeye çalışan 10-12 kişiden sadece bir çocuk dışında hepsine çarptığını gördüm. Çarpmanın etkisiyle 2-2,5 metre havaya savrulduklarını gördüm" diye konuştu.

Bilgi sahibi Muhammed Furkan Başar da, "200-300 metre önümüzde sol şeritte seyir halinde olan kırmızı renkli araç el ele tutuşmuş koşarak karşıya geçmeye çalışan yayalara vurduğunu ve yayaların havaya savrulduklarını gördüm" ifadeleri kullandı.

2023/11/11/son-dakika-konyada-feci-kaza-5-olu-5-yarali-var.jpg

89,6 METRE FREN İZİ

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce hazırlanan kaza tespit tutanağına göre kaza yerindeki azami hız limitinin otomobil cinsi araçlar için 82 kilometre olduğu ancak aracın hızının 111-120 kilometre arasında olduğu, fren izi uzunluğunun da 89,6 metre olduğu belirtildi.

Teknik bilirkişi ise çarpmanın olduğu anda aracın aynı yol üzerindeki diğer araçlara göre daha hızlı hareket halinde olduğu, yol üzerinde yayaların geçişi için uygun bir yer veya yaya geçidi olmadığı, çarpma sonrasında aracın fren yaparak durduğu tespit edildi.

Yapılan teknik inceleme sonucunda aracın kazasına teknik bir arıza veya eksikliğin sebep olmadığı görüş ve kanaatine varıldı.

2023/11/11/son-dakika-konyada-feci-kaza-5-olu-1-yarali-var.jpg

YAYALAR DA KUSURLU

Yayaların, 500 metre sollarında 600 metre sağlarında yaya üst geçidi olmasına rağmen bu alanı kullanmadan yolun karşısına geçmeye çalışarak kazaya sebebiyet verdikleri, Sefa Selvi'nin kuru asfalt zeminde 89,6 metre fren izi bırakarak (yaklaşık olarak 118 kilometre hızla) kazanın oluşumuna sebebiyet verdiği belirtildi.

2023/11/11/son-dakika-konyada-feci-kaza-5-olu-1-yarali-var-003.jpg

Raporda ayrıca "Yayaların 56 saniye boyunca kaldırım üzerinde taşıt trafiğinin azalmasını bekledikten sonra yolun karşısına geçmek için yürümeye başlayıp, yaklaşık 9 metre yol kat ettikleri, araç sürücüsünün görüşün açık olduğu yol üzerinde (kazanın olmuş olduğu yerde iki adet aydınlatma lambası çalışmamış olsa da kamera görüntülerinden de anlaşılacağı üzere yaya grubunun hareketlerinin net bir şekilde görülebilmekte) seyretmiş olduğu, yol için belirlenen hız limitinin üzerinde seyrederek kazanın oluşumuna engel olamamıştır." denildi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.