Konya’da Ocak ayının en yüksek sıcaklığı bu ilçede ölçüldü

Türkiye’de 2024 yılı Ocak ayı, son 53 yılın en sıcak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. İç Anadolu Bölgesinde en yüksek sıcaklık 16.1 derece ile Konya’nın Çumra ilçesinde ölçüldü. Bölgede en çok yağış ise Karaman'a düştü. İşte ayrıntılar...

Konya’da Ocak ayının en yüksek sıcaklığı bu ilçede ölçüldü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Ocak ayı sıcaklık ve yağış değerlendirme analizleri yayınlandı.

SON 53 YILIN REKORU

Buna göre, Türkiye son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. 2024 yılı Ocak ayı ortalama sıcaklığı 5,7 derece olarak ölçüldü.

Ocak’ta uzun yıllar sıcaklık ortalamalarının 2,8 derece üzerinde bir sıcaklık gerçekleşti. Ocak ayında; en düşük sıcaklık eksi 31,3 derece ile Ardahan'da, en yüksek sıcaklık ise 29,3 derece ile Düzce’nin Akçakoca ilçesinde tespit edildi.

konyada-ocak-ayinin-en-yuksek-sicakligi-bu-ilcede-olculdu.jpg

İÇ ANADOLU’DA EN YÜKSEK SICAKLIK ÇUMRA’DA ÖLÇÜLDÜ

İç Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, Yozgat çevresinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Haber Dairesi muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre; bölgenin Ocak ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı eksi 0.6 derece iken, 2024 Ocak ayı 2.9 derece olarak tespit edildi. Ekstrem sıcaklıklar, bölgede en düşük sıcaklık eksi 14.4 derece olarak Sivas Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 16.1 derece olarak Konya Çumra’da gerçekleşti.

konyada-ocak-ayinin-en-yuksek-sicakligi-bu-ilcede-olculdu-001.png

2024 OCAK AYI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

2024 yılı Ocak ayı alansal ortalama yağışı 87.5 mm ile uzun yıllar ortalaması (1991-2020 dönemi) olan 69.8 mm’nin yaklaşık % 25.4 üzerinde gerçekleşti.

En fazla yağış 226.4 mm ile Rize’de, en düşük yağış ise 33.9 mm ile Kars’da ölçüldü. Normallerine göre Antalya’nın batısı, Denizli, Aydın, Burdur ve Afyonkarahisar çevrelerinde ise % 40’ın üzerinde azalma kaydedildi.

Yağışlar özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nin güney kesimlerinde yüksek artışlar gösterdi. Giresun, Ağrı, Van, Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır çevrelerinde % 100’ün üzerinde artışlar kaydedildi. Hakkari ve Siirt son 63 yılın en yüksek, Van ve Bitlis ise en yüksek 2. Ocak ayı yağışını aldı.

konyada-ocak-ayinin-en-yuksek-sicakligi-bu-ilcede-olculdu-002.png

İÇ ANADOLU’DA EN FAZLA YAĞIŞ KARAMAN’A DÜŞTÜ

Bölge geneli yağışlarda ise Ege ve Akdeniz bölgeleri hariç tüm bölgelerde artma kaydedilirken, en fazla artma % 68 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşti.

İç Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 73.6 mm ile Karaman, en az yağış alan il ise 43.5 mm ile Çankırı oldu. Konya’ya ise mevsim normallerinde yağış düştü.

konyada-ocak-ayinin-en-yuksek-sicakligi-bu-ilcede-olculdu-003.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.