Konya’da Ramazan öncesi yumurta fiyatlarında şaşırtan gelişme

Körfez ülkelerine ihracat durdu, yumurta fiyatları düştü. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından yumurta üreticileri de etkilendi. Ramazan ayı öncesi fiyatlarda 20 liranın üzerinde gerileme oldu.

Konya’da Ramazan öncesi yumurta fiyatlarında şaşırtan gelişme

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

KÖRFEZ ÜLKELERİNE İHRACAT DURDU

Bu durum Türkiye’den körfez ülkelerine yumurta ihracatını da etkiledi. Şubat ayı başından itibaren deniz yolu ulaşımında yaşanan sorunlar nedeniyle iç piyasada yumurta fiyatları düştü.

konyada-ramazan-oncesi-yumurta-fiyatlarinda-sasirtan-gelisme-003.jpeg

110 LİRAYA SATILAN YUMURTA 80 LİRA OLDU

Ocak ayında zincir marketlerde 110 liraya yükselen 30’lu yumurtanın fiyatı Ramazan öncesi 80-90 lira aralığına çekildi. Bu süreçte yüksek fiyata tüketiciye yumurta satan marketler son günlerde etiket fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı.

konyada-ramazan-oncesi-yumurta-fiyatlarinda-sasirtan-gelisme-002.jpeg

“SEKTÖRÜ ÇALKANTILI BİR SÜREÇ BEKLİYOR”

Haber Dairesi muhabirine sektördeki gelişmeleri değerlendiren Balcılar Yumurta işletme sahibi Mümtaz Özbalcı, ihracatçıların körfez ülkelerine satış yapamadığı için iç piyasada arz talep dengesinin bozulduğunu ve fiyatların aşağı çekildiğini belirtti.

Özbalcı, Şubat ayı başında ortaya çıkan ulaşım sorununun çözülememesi durumunda sektörü yine çalkantılı günlerin beklediğini söyledi.

konyada-ramazan-oncesi-yumurta-fiyatlarinda-sasirtan-gelisme-001.jpeg

Yumurta üreticilerinin şu an için 72 liradan toptancıya satış yaptığını anlatan Özbalcı, Ramazan ayı öncesi yumurtaya olan talebin artmasını beklediklerini ancak bu süreçte yine kazananın ucuz fiyata stok yapanlar olacağını ifade etti.

Konya yumurta üretiminde Afyonkarahisar ve Manisa’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

konyada-ramazan-oncesi-yumurta-fiyatlarinda-sasirtan-gelisme.jpeg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.