Konya’da uzman isimden Ramazan’da iftar ve sahur sofrası uyarısı

Ramazan ayına sayılı günler kala uzmanlar, iftar ve sahurda yanlış beslenmenin ciddi problemlere yol açabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, iftar ve sahurda özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Konya’da uzman isimden Ramazan’da iftar ve sahur sofrası uyarısı

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, uzmanlar oruç tutacak kişilere yönelik beslenme noktasında önerilerde bulunuyor.

Bu önerilerin dikkate alınması ve doğru bir şekilde uygulanması önem arz ediyor.

konyada-uzman-isimden-ramazanda-iftar-ve-sahur-sofrasi-uyarisi-001.webp

Diyetisyen Büşra Söylemez Ay, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Oruç tutarken gün içerisinde artan açlık nedeniyle iftarda aşırıya kaçma durumu yaşanabiliyor. Bu yüzden aslında oruç su ile açılmalı ve ardından çorba, birkaç hurma ile birkaç zeytin tüketilmeli. Bundan sonra 10-15 dakika yemeğe ara verilmesi gerekiyor. Bunun ana sebepleri ise gün içerisinde çok fazla enerji açığa çıkıyor ve vücut bu açığı bir anda kapatmak istiyor. Bununla birlikte ne yediğimizi ne içtiğimizi kontrol edemeyebiliyoruz. Bir diğer sebep ise mideden beyne doyma sinyalleri yaklaşık 20 dakikada ulaşıyor o yüzden bu süreci olabildiğince sakin geçirmemiz gerekiyor. Çorba, hurma ve zeytinle başlanan iftar yemeği 10-15 dakikalık ara sonrasında normal bir akşam yemeği tarzında devam edilebilir.”

konyada-uzman-isimden-ramazanda-iftar-ve-sahur-sofrasi-uyarisi.jpg

“RAMAZAN AYINDA SAHUR ÇOK ÖNEMLİ”

Diyetisyen Ay, sahurun en önemli öğün olduğunu belirterek “Gün içerisindeki açlık süresini olabildiğince kısaltmamız gerekiyor bu yüzden sahura kalkınmasını öneriyorum. Sahur saati gelmeden 2 saat öncesi yapılan bir kahvaltı ile oruç tutulabilir. Sahurda da dikkat etmemiz gerek konular var. Özellikle tuzlu besinlerden kaçınmalıyız. Daha hafif, daha tok tutan besinler tüketmemiz gerekiyor. Sahurun protein içeriği yüksek olması gerekiyor. Tokluk süresinin uzun tutulması adına yumurta peynir ve bir süt ürünü tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Yanında yine karbonhidrat olarak istenilen ürün tüketilebilir.” dedi.

konyada-uzman-isimden-ramazanda-iftar-ve-sahur-sofrasi-uyarisi-001.jpg

SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Su tüketiminin Ramazan ayında çok önemli olduğunu belirten Büşra Söylemez Ay, şu uyarılarda bulundu:

“Vücudun tüm işleyişi su ile birlikte gerçekleşiyor. Bu nedenle iftar ve sahur arasında günlük ihtiyacın mutlaka karşılanması lazım. Biz bunu kilogram başına 33 milim olarak hesaplıyoruz. Çay ve kahve suyun yerini asla tutmuyor. Hedef rakamımızın üstüne içtiğimiz çay ve kahve kadar da su içmemiz gerekiyor. Yemek sonrası sıvı tüketimini çok tavsiye etmiyorum. İftar ve sahura başlarken sıvı tüketilmesi çok daha sağlıklıdır.”

konyada-uzman-isimden-ramazanda-iftar-ve-sahur-sofrasi-uyarisi.webp

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.