Konya’ya Oraj yağışları geliyor: 3 güne dikkat!

Konya; geride bıraktığımız 3 ay boyunca yağışlı havanın etkisinde kaldı. Kışın hasret kaldığı yağışı bahar aylarında alan şehirde Mayıs ayının ilk günlerinde Oraj yağışları bekleniyor. Meteoroloji 3 güne dikkat çekti. (ORAJ NEDİR?)

Konya’ya Oraj yağışları geliyor: 3 güne dikkat!

Konya ve ilçeleri, bu kış hasret kaldığı yağışlara bahar aylarında kavuştu. Kuraklık haritasında olağanüstü kurak şehirler arasında ilk sıralara yerleşen Konya, son 3 ayda aldığı yağışlarda bu riski büyük ölçüde atlattı.

Sağanak yağmur ve zaman zaman kara dönüşen yağışlar ekili alanlara can suyu oldu.

GÖZLER MAYIS YAĞIŞLARINDA

Peki Konya’da Mayıs ayında hava durumu nasıl olacak? Yağışlar devam edecek mi? Merak edilen soru cevabını buldu. Meteorolojinin son tahminlerine göre; Konya ve bölgesinde Perşembe gününden itibaren gök gürültülü sağanak yağmur etkisini gösterecek. Yağışlar, 3 gün boyunca kesintisiz devam edecek.

Salı ve Çarşamba günü yağış beklenmeyen Konya’da hava sıcaklığında az da olsa artış görülecek.

ORAJ YAĞIŞLARI GELİYOR

Sosyal medyada özellikle Konya’ya dair tahminleri yakından takip edilen Hava tahmincisi Kuttusi Demir, önümüzdeki döneme ilişkin olarak, “Konya'mız için bereketli günler Mayıs ayı içinde adım adım geliyor. 4-6 Mayıs için biraz batılamış olsa da değişimler devam edecek. 10 Mayıs'a kadar Oraj yağışlarının etkili olması bekleniyor. Vade hâlâ uzun değişimler olmaya devam edecek. İlk atak 4-6 Mayıs arası olacak.

“MAYIS DA BEREKETLİ GEÇECEK”

Mayıs ayı da bölgemiz için ortalama üstü yağışlar almaya aday. Şubat - Nisan dönemi gibi Mayıs ayınında bereketli geçeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

konyaya-oraj-yagislari-geliyor-3-gune-dikkat-004.jpeg

ORAJ NEDİR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünde yer alan bilgiye göre; Oraj yağışları; yani gökgürültülü sağanak yağışlara neden olan kumülonimbus bulutları, yer yüzeyinin farklı ısınması, oroğrafik yükselme ve cephesel sistemlerde dinamik olarak yükselmeyle meydana gelir. Elbette bu bulutların oluşması için yer ve yukarı seviyelerde gerekli soğuk hava ile neme gereksinim vardır. Bu bulutlar yerden 20km yüksekliğe kadar ulaşabilir, dolu, kuvvetli rüzgar, gök gürültüsü, şimşek, kuvvetli yağış ve hortumlara neden olur. Hortumlarda dönen havanın hızı saatte 500 km ye kadar ulaşabilir. Gök gürültüsüne neden olan bu bulutlar orta enlemde yazın,tropiklerde ise yıl boyunca görülür.Orta enlem siklonlarında bulunan soğuk cephe üzeri ve onun 100 ila 300 km ilerisi (dry line) bu bulutların oluşum alanlarıdır.”

İşte Konya ve ilçelerinin önümüzdeki 5 güne dair hava durumu tahmin raporu:

konyaya-oraj-yagislari-geliyor-3-gune-dikkat-003.jpegkonyaya-oraj-yagislari-geliyor-3-gune-dikkat-002.jpegkonyaya-oraj-yagislari-geliyor-3-gune-dikkat-001.jpegkonyaya-oraj-yagislari-geliyor-3-gune-dikkat.jpeg

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.