Malatya’nın simge camisi Yeni Cami, depremde büyük hasar gördü

Deprem, Malatya şehir merkezinde bulunan Sultan II. Abdülhamid dönemi eserlerinden Yeni Cami’de büyük hasara yol açtı. Kubbesinde yıkılma, duvarlarında çatlaklar oluşan Yeni Cami ibadete kapatıldı. Kent meydanında bulunan cami, Malatya’nın sembol eserler arasında sayılıyor.

Depremden sonra avlusu dahil girişe ve ibadete kapatılan Yeni Cami'de bugün hasar tespit çalışmaları yapıldı.

Yeni Cami’nin büyük hasar gördüğü tespit edilerek ibadete kapatıldı.

Mevcut Yeni Cami’nin yerinde daha önce başka bir cami bulunuyordu. O cami 1894’de meydana gelen ve halk arasında Büyük Zelzele denilen depremde tamamen yıkıldı. O eski camiden sadece yarım bir minare kaldı ki, Yeni Cami yapılırken bu minare aynı şekilde korundu.

II. Abdülhamid’in yardımları ve vatandaşların desteği ile yapılan camiye Malatyalılar bu yüzden “Yeni Cami” adını verdiler. Yerel dille “Taze Cami” de denilen ve kesme taştan yapılan cami Osmanlı son döneminin en muhteşem eserleri arasında gösteriliyor.

Malatya eski şehir merkezinin orta noktası olarak da kabul edilen Yeni Cami şehre gelenlerin uğrak noktalarından biri olma özelliğine sahip.

Yüzyıllardan bu tarafa yüzbinlerin ibadet ettiği camide bu sabah ilk defa ezan okunmadı, namaz kalınmadı. Yeni Cami’nin hasar görmesi başta Malatya olmak üzere tüm bölgeyi üzdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.