Evde en kıvamında yoğurt nasıl yapılır?

Ev yoğurdu nasıl yapılır? Ev yoğurdunun kıvamı nasıl ayarlanır? Evde yoğurt yapımında hangi malzemeler kullanılır? Evde yoğurt yapmanın püf noktaları neler? İşte cevaplar…

Evde en kıvamında yoğurt nasıl yapılır?

Malzemeler:

  1. 2 litre süt
  2. Derin bir tencere
  3. İki kaşık yoğurt
  4. Bir çay kaşığı toz şeker
  5. Bir çay kaşığı tuz
  6. Tülbent veya ince delikli süzgeç

Hazırlama: Sütünüzü bir tülbent veya ince delikli süzgeçten geçirdikten sonra tencerenize boşaltınız. Taşmaması için tencerenin üçte birlik kısmının boş kalmasında fayda vardır. Normal ateşte kaynamaya bırakınız. Ara ara tahta kaşıkla sütü havalandırınız. (sütü kaşığa alıp boşaltınız ve karıştırınız) Fokurdamaya başlayan sütü 5-6 dakika boyunca normal ateşte kaynatmaya devam ediniz. Daha sonra ise 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmayı sürdürünüz. Kaynatmayı sona erdirerek sıcak sütü oda sıcaklığında soğumaya bırakınız. Yoğurt yapmanın en kritik aşaması mayalama vaktinin en iyi şekilde ayarlanmasıdır. Bunun için tavsiye ettiğimiz sıcaklık 42-45 derecedir. Termometreniz yoksa küçük parmağınızın ucunu hafifçe süte batırınız. 42-45 derece sıcaklık, parmağınızın sıcaklığı hissedeceği ancak yanmayacağı bir aralıktır. Çünkü vücut sıcaklığı 36.5 derece olduğundan insan 36.5 dereceden sonrasını hisseder. Parmağınızı üte batırdıktan sonra 10’a kadar sayınız. Eğer sıcaklığı hissediyorsanız ama parmağınız bu 10 saniye boyunca yanmıyorsa, süt mayalama kıvamına gelmiş demektir. Önceden hazırladığınız iki kaşık yoğurdunuza bir bardak sıcak süt (mayalanacak süt)  ilave ederek karıştırınız. Süt ile yoğurdu hiçbir pürüz kalmayacak kadar karıştırınız. Bu karışımı mayalanacak olan süte katınız ve karıştırınız. Ardından bir çay kaşığı tuz ile bir çay kaşığı şekeri de ekleyerek yeniden karıştırınız. Mayalanacak sütü mevcut tencerede mayalayacağınız gibi daha küçük birkaç kapa bölüştürerek de ayrı ayrı mayalamaya bırakabilirsiniz.  Bu kapları, uygun birer örtüyle sarmalayıp oda sıcaklığında 5-6 saat dinlenmeye alınız. Ardından buzdolabına koyarak 7-8 saat bekletiniz. Artık yoğurdunuz hazırdır, afiyetle yiyebilirsiniz.

EVDE YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  1. Süt tercihinizi çiğ sütten yana kullanınız. Hazır sütlerin yoğurdu pek güzel olmamaktadır. Güvendiğiniz bir sütçüden-köyden alacağınız çiğ süt daha iyi olacaktır.
  2. Her bir litre süt için bir yemek kaşığı yoğurdun maya olarak kullanılması uygundur.
  3. Sütü tülbentle süzmeniz yabancı maddelerin ayıklanması noktasında önem arz eder.
  4. Maya olarak kullanacağınız yoğurdun ev yapımı yoğurt olması daha iyi olacaktır. Mayalık yoğurt ne kadar koyu ise yapacağınız yoğurt o kadar koyu ve katı olacaktır. Mayalık yoğurtta birinci tercihiniz koyu olmak kaydı ile ev yoğurdu, ikinci tercihiniz süzme yoğurt, üçüncü tercihiniz hazır yoğurt olmalıdır.
  5. Mayalarken süte katacağınız tuz çabuk ekşimemesini sağlayacak, şeker ise hızlı mayalanmasına yardımcı olacaktır. Tuz ve şeker kullanımında iki litrelik sütte birer çay kaşığı, 5 litrelik sütte ise birer tatlı kaşığı tuz ve şeker oransal olarak doğru bir tercihtir. Tuz ve şekeri kullanmasanız da olur.
  6. Sütü mayaladıktan sonra içinde mayaladığınız kabın kapağını kapatmayınız. Tencerenin veya mayalanacak kapların üzerine süzgeç gibi bir şey koyarak oluşacak buharın uçmasına yardımcı olunuz.  Böylece yoğurdunuz sulu olmayacak daha koyu olacaktır. Ancak buzdolabına koyarken kapağını kapatabilirsiniz.
  7. Sütü küçük küçük kaplarda mayalarsanız tüketirken daha az böleceğinizden veya hiç bölmeyeceğinizden dolayı yoğurdun daha az sulanmasını sağlamış olursunuz.
  8. Birkaç farklı hayvanın sütünü karıştırarak sütü mayalarsanız daha katı bir yoğurt elde edersiniz. (İnek-koyun-keçi-manda)  
  9. Sütü mayalayacağınız tencere seçiminizi demir döküm veya emayeden yana kullanmanız yoğurdunuzun daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.