Dr. Yunus Yılmaz

Dr. Yunus Yılmaz

Fazla kiloları neden vermeliyiz?

Fazla kiloları neden vermeliyiz?

Kilo artışı, spor yapmayanlarda yağ stokları şeklinde ortaya çıkar. Yağ kitlesinin artışına sekonder olarak kas kitlesi kaybı gelişiyor.

Metabolizma denilen olgu, vücut içinde ki dolaşımın canlılığı ve hücresel faaliyetlerin aktif döngüsünü tanımlar.

Yağ kitlesi artışı ve kas kitlesi kaybı, metabolizma hızını yavaşlatırken kilo artışına sebep olur. Bu da halsizlik, çabuk yorulma, uykuya eğilimle birlikte yaşam kalitesini düşürecektir.

Yeme zevki, nefsi hazların ilk başta gelenidir. Kontrolü kaybedecek ölçüde gıda alımları başlayınca yeme tutkusuna, o da durdurulamayan bir yeme bağımlılığına kadar ilerleyebilir.

İdeal kilonun üzerinde ki her bir kilo fazlalık; bilimsel verilere göre dizler, bel, kalça ve ayak topuğuna yürürken altı kiloluk ve koşarken de on iki kiloluk basınç uygulamaktadır. Bu gerçeği düşünürsek kilo arttıkça insanların neden spor yapmaktan mahrum kaldıkları net olarak ortaya çıkıyor.

Spor, yürüyüş haricinde ki bir üst sınıf aktiviteler bütünüdür. Kilo sorununuz yoksa 15 km/h saat hızında 5 dakikalık aktif koşu bir saat boyunca yürüyüş modunda on bin adım atmaktan çok daha fazla metabolizmayı canlandırır. Hem de gereksiz vakit kaybını önler.

Spor, yaşlanmayı geciktiren, yaşam kalitesini çok ama çok artıran en büyük dünyevî kazanımdır. Dualar ile birlikte amansız hastalıklara karşı sağlıklı yaşamın sigortasıdır denilebilir.

Spor bilinci, okumanın ötesinde uygulandıkça gelişiyor. Vücut geliştikçe bedenî terakki artıyor.

Ecdadımız, beden terbiyesi ifadesiyle konuya büyük derinlik kazandırmış.

Şahsen, ideal kilomdan dört kilo yukarda duruyorum. Bazen bizde kilo artışı yaşıyoruz. Bir kilo neyse eğer iki kilo almışsam spor egzersizlerde biraz zorlanmaya başladığımı hissediyorum.

Hocam, siz niçin kilo almaktan bu kadar korkuyorsunuz diye sorulursa ?

1) Bana çok dinçlik ve canlılık kazandıran,

2)  Daha fazla gıda alımıma izin veren,

3)  Buna rağmen kilo aldırmayan,

4)  Vücudun kas ve kemik yapısını, kalp ve akciğer kapasitesini artıran spor egzersiz kültüründen mahrum kalmamak için diyebilirim.

Dr. Yunus Yılmaz / İç Hastalıkları Uzmanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Yunus Yılmaz Arşivi