M. Doğukan Akbıyık

M. Doğukan Akbıyık

Basın İlan Kurumu’nun büyük başarısı!

Basın İlan Kurumu’nun büyük başarısı!

Türkiye’de seçimler bir yıl boyunca ülkenin gündemini meşgul eder. Fevkalade politize bir milletiz. Oy kullanma oranı açısından Avrupa’da lideriz. Bu iyi bir şey. Sonuçta demokrasi denilen yönetim şekli milletin iradesini esas alır. Ancak her şeyin seçime endekslenmesini ve tek gündemin seçim olmasını pek tavsiye etmem. Zira bu ülkede bazı güzel şeyler seçimin gölgesinde eriyip gidiyor.

İşte bu güzel gelişmelerden birisi de BİK Analitik Ölçüm Sistemi… Basın İlan Kurumu tarafından geliştirilen sistem Türk Patent ve Marka kurumu tarafından tescillendi. On yıl süreyle koruma altına alınan sistem ile Türkiye’de yayın yapan internet haber siteleri ölçümlenecek.

Geleneksel medyanın yerini dijital medyaya bıraktığı son yıllarda harika gelişmeler yaşanıyor. İnsanlar artık gelişmeleri daha pratik şekilde internet haber sitelerinden öğreniyor. Haber sitelerine girişler her yıl katlanarak artıyor. Yazılı, sesli ve görüntülü medya türlerinin tamamının işlevini tek mecrada toplayan internet medyasına, geleceğin medyası gözüyle bakılıyor. Artık ülkemizde ve dünyada gündem dijital ortamlarda şekilleniyor.

Hükümet, demokrasilerde dördüncü güç kabul edilen medya dünyasındaki bu gelişmeyi görmezden gelmedi. Hazırlanan ve tüm tarafların istişaresine sunulduktan sonra mecliste kanunlaşan düzenleme ile İnternet Medyası yasal bir zemine oturtuldu. İnternet Medyası artık diğer medyaların sahip olduğu haklara sahip.

Basın İlan gelirlerinden yararlanma hakkı getirilince ölçümleme sistemi bir zorunluluk haline geldi. Basın İlan Kurumu geçen yıl şubat ayında geliştirmeye başladığı Analitik Ölçüm Sistemi’ni Haziran ayından itibaren kullanmaya başladı. Temmuz ayı boyunca gerçekleştirilen çok yönlü kontrol ve güvenlik testlerinde başarıyla geçen sistemin tescili için Eylül ayında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde gerekli şartları üzerinde bulundurduğu anlaşılan sistem tescillendi. Sistem 10 yıl boyunca koruma altında olacak.

Bu gelişme BİK ölçümlendirme sisteminin muhatabı olan yaklaşık 450 internet haber sitesini ilgilendiriyor. Haber siteleri bundan böyle tescilli ölçüm sistemi ile ölçümlenecek. Bu yolla hem internet medyasındaki gelişmeler anlık bir şekilde görülebilecek hem de sitelerden istenen gereklilikleri taşıyıp taşımadıkları en doğru şekilde tespit edilecek.

Ölçümleme sisteminin tescillenmesi İnternet Haber Sitelerini sevindirdi. Site sahip ve yöneticileri bu sayede yapmış oldukları işte ne kadar başarılı olduklarını görebilecek ve kendilerini geliştirmek için bilimsel verilerden yola çıkarak çalışmalar yapacaklar.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın büyük gayretleri ile ulaşılan bu başarı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından duyuruldu. Altun yaptığı açıklamada çok önemli bir konunun altını çizdi. “Ölçümlemede dışa bağımlılığı ortadan kaldıran bu önemli projenin ülkemize ve basın camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” diyen Altun, projenin yerli olmasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Evet, hakikaten de yerlilik önemli. Bu ülkede her alanda artık dışa bağımlılığı sonlandırmak gerekir. Her kurum tıpkı BİK gibi kendi alanı ile ilgili çalışmalarda yerli projelere yönelirse ülkemizde önemli bir mesele kendiliğinden çözülmüş olur.

Sistemin bir parçası olan bizler de Haber Dairesi olarak BİK’in bu başarısından mutluluk duyduğumuzu belirtirek Genel Müdür Cavit Erkılınç başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Doğukan Akbıyık Arşivi