Nurettin Bay

Nurettin Bay

PANKOBİRLİK’te ‘bir ilk’ - ‘birlik’ vakti…

PANKOBİRLİK’te ‘bir ilk’ - ‘birlik’ vakti…

Konya, ülke tarımının lokomotifi kabul ediliyorsa, PANKOBİRLİK’te onun motoru sayılır. ‘El hak’ böyledir. 30 yılına şahidim ve yakından takip ettim. Recep Konuk’un PANKOBİRLİK’i nereden nereye getirdiğini anlatmaya gerek var mı? Sanırım onu herkes biliyor. Adı sadece PANKOBİRLİK tarihine değil Türk tarım tarihine altın harflerle yazılacak.

Hani Hazreti Mevlana’nın çok zikredilen bir sözü var, ‘Dün dünde kaldığı cancağızım, şimdi yeni şeyler söylemek lazım “ şeklinde… PANKOBİRLİK’te de yeni şeyler söylemenin zamanı gelmiş olmalı ki, bu genel kurulda genel başkan değişiyor. Çünkü Recep Konuk, başkan adayı olmadığını açıkladı.

Recep Konuk böylece bir ilke de imza atmış olacak. Hiç kimse gitmesini istemediği halde, ‘yeni şeyler söylensin ‘ diye kendi isteği ile ayrılıyor. Tebrik etmek lazım. Onun bilgi ve tecrübesine ihtiyaç var. Yeni oluşacak yönetimin bu gerçeği görmezden gelme lüksü yok.

Bugün bir aday PANKOBİRLİK başkanlığı için adaylığını açıkladı. Özkan Taşpınar. Tanırız kendisini… Bu ağır yükü layıkıyla taşıyacağına inancımız tam.  Bugün düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda verilen fotoğraf Taşpınar’ın ‘ortak akılın’ ve ‘genel istişarenin’ ürünü olduğunu gösteriyor. Verilen mesajlar da o yönde… Ortak aklın hâkim olduğu bir mesele hayra yorumlanır. Biz de hayra yorumluyoruz. 

Taşpınar’ın basın toplantısındaki şu cümlelerini önemsiyorum: “Genel Kurul’da koltuğa değil, tarla, bağ, bahçe, ahır, ağıl daha çok üretsin ve kazansın diye çalışmaya, üretici ile iştiraklerimiz arasında köprü olmaya, her bir üreticimizin işi ve ekmeği için koşmaya talip olduğumu üretici ortaklarımıza ve tüm kamuoyuna saygıyla arz ederim. Çıktığımız bu yolda, tarlanın bereketine bereket katmak için göstereceğimiz gayrete, çiftçinin kazancını büyütmek için sergileyeceğimiz çabada Rabbim yar ve yardımcımız olsun.  “

Biz de bu temenniye ‘amin’ diyoruz.

PANKOBİRLİK’te gün ‘birlik’ günü. Adayın nereli olduğuna, yaşına, kara kaşına bakmadan birlik olmak gerekiyor. Çumra, Altınekin, Cihanbeyli… Ne fark eder, hepsi Konya’nın ilçeleri. Yeri gelmişken ‘Çumra çiftçisine bir parantez açmak lazım’ diye düşünüyorum.  Onlar, Türk tarımının gelişimine olduğu kadar PANKOBİRLİK’in büyüyüp gelişmesine de katkı sağladılar. Recep Konuk’un başarısında onların büyük emeği var. Diğer ilçelerimizin yok mu? Onların da var elbette… Ama Çumralılar hemşehri olmanın hassasiyeti ile kucakladılar Konuk’u… Bu bir nöbet değişimi… Şimdi sırada kardeş ilçeler var. Onlar da Çumra’yı örnek alacaklar yeni süreçte… Çumra ise abi hassasiyeti ile sarmalayacak diğer ilçeleri… Çünkü Konyalı olmak bunu gerektirir. Büyük fotoğrafı görmek gerekir, bilmem anlatabiliyor muyum?

Recep başkan gemiye benzettiği PANKOBİRLİK’in kaptansız kalmayacağını söylemişti. Tabi o kaptanın kim olacağına karar verecek olanlar 46 bin kişilik gemi tayfası… Şimdi o tayfadan, her türlü küçük hesap ve yerel milliyetçilikten arınarak ‘PANKOBİRLİK’in selameti için doğru karar vermelerini bekliyoruz.

Buradan Taşpınar’a da söyleyecek bir sözümüz var. Vakti geldiğinde nöbeti başkasına gönül rızasıyla devretme hususunda  (tıpkı Recep Konuk gibi) bir an bile tereddüt etmemeye var mısın?   Recep Konuk veda mesajıyla “22 yılın sonunda emanetin sahiplerinden yürekten bir hayır duası alabildiysem en büyük mutluluğum bu olacak. ”demişti ya… Bence çok hayır dua aldı. Yenileri de aynı şekilde milletin hayır duasına talip olmalı…

Bu arada biz de siz çiftçiler de kim seçilirse seçilsin yeni yönetimi takibe alacağız. Dönem sonunda Recep Konuk’un getirdiği seviyenin üzerine çıkarabilmiş mi, PANKOBİRLİK’i… Kıstasımız bu. Getirdiyse ne ala, getirmediyse kaptanı değiştirmeye hazır olacağız.

Son söz, kazanan Türk çiftçisi, kazanan Konya olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi