Nurettin Bay

Nurettin Bay

Şehre değer katanlar

Şehre değer katanlar

Şehirde dikkat çeken mimari projelerin önemli bir kısmında onların imzası var. Her dönem ayrı bir yenilikçi proje ile şehrin huzurunda oluyorlar. Bu ili güzelleştirme adına ödüller verilseydi bir ödülün de Kızılkaya İnşaat’a verilmesi gerekirdi.

Aslında neden belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya meslek birlikleri böyle ödüller vermiyorlar, anlamıyorum. Şehre değer katanları ödüllendirmek daha güzel projelerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Çağın koşulları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak hazırladıkları projeleri şehirde başarı ile uyguluyorlar. Yaptıkları başarılı çalışmaları gördüğümde özel olarak ziyaret etmek istemiştim. O ziyarette tanıdım Kızılkaya ailesini… Kendilerini yapacakları projeye adeta adayan bir aile yapıları söz konusu. Dünyayı geziyorlar, sektördeki gelişmeleri iyi takip ediyorlar, çağın gerektirdiği ihtiyaçları belirlemede başarılılar. Yaptıkları projelerde bunları göz önünde bulunduruyorlar.

Bir aile şirketi olan Kızılkaya İnşaat’ta birinci kuşak ile ikinci kuşak birlikte çalışıyor. İki kuşağın uyumunu son projelerde görmek mümkün. Pandemi sürecinde geliştirdikleri Konya sosyal yapısına uygun müstakil ev projesi harikaydı. İki kuşağın uyumunu ilk o projede gördüm.

Evime yakın Binkonut Pazarı dönüşünde kavşakta devam eden inşaatın tabelasındaki görüntü dikkatimi çekti. Kırmızı ışığı bekleme sürecinde dikkatlice baktığımda modern görünümlü iş merkezi tasarımının altıda Kızılkaya İnşaat’ın ismine rastladım. Şaşırmadım. Firmayı tanıdığım için ben şaşırmadım. Ama onlar sektörü, vatandaşı şaşırtmaya devam ediyorlar.

Daha sonra araştırıp projenin detaylarını öğrenince bir şehir sakini olarak kendi adıma mutlu oldum. Neden kendi adıma diyorum? Çünkü ben o yakınlarda oturuyorum. Yaşarsak, günlük ihtiyaçlarımız için büyük ihtimale günün birinde o iş merkezine yolumuz düşecek. İhtiyaçlarımızı en rahat ve en konforlu temin edecek iş merkezleri günümüzün en önemli ihtiyacı.

Gerçekten güzel bir proje için kolları sıvamışlar. Eskiler bölgeyi Binkonut Odun-Kömür pazarı şeklinde hatırlarlar. Ben bölgenin son 30 yılını çok iyi bilmekteyim.  Şimdilerde orada alışveriş merkezleri ve semt pazarı var. İnşaat, Eyüp Sultan Caddesi üzerinde ve tam da o eski kömür pazarının tam karşı köşesinde. Eyüp Sultan Caddesi; Binkonut, Cumhuriyet, Şeyh Şamil, Mehmet Akif Mahallelerine hitap etmenin yanında Stadyuma yakınlığı nedeni ile uzaktan gelenlerin de geçiş güzergâhlarından biri. Ayrıca Otogar ve sanayilere de yakın.

Forum Center AVM-Ofis ismini verdikleri projenin yapımına başlanmış durumda. Bina hızla yükseliyor.  Kızılkaya İnşaat’tan hiç kimse ile görüşmeden kaleme aldığım bu yazıda daha fazla şeyler da yazmak isterdim. Bilinçli bir şekilde aramadım, görüşmedim. Tüm bu yazdıklarımı kısa ev-pazar yolculuğu esnasında düşündüm, yazmam gerektiğine inandım.  Kısa bir araştırmadan ve onları iyi tanıyan bir dostumdan aldığım bilgiler ışığında yazdım.

Proje bulunduğu semte de şehre de değer katacak. Tam bir vizyon projesi. Bittiğinde Form Center’ın bir yaşam merkezi olacağından kuşkum yok.

Demem o ki, kim ki bu şehre değer katmak adına bir çaba içerisinde ise tebrik etmek gerekir. Saygı duymak gerekir. Şehirleri sadece devlet veya belediyeler inşa etmez. Onlar; yol gösterirler, katkı sağlarlar. Şehirler; müteahhitlerin, mimarların, mühendislerin, işçilerin ellerinde şekillenir. Tabii ki herkes tüm bu projeleri, inşaatları para kazanmak için yapıyor. Ancak bazıları para kazanmanın yanına rıza kazanmayı da ekliyor. Şehri güzelleştirerek vatandaşın rızasını alanlara ne mutlu!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurettin Bay Arşivi