Selman Selim Akyüz

Selman Selim Akyüz

Dezenformasyon neden bu kadar önemli?

Dezenformasyon neden bu kadar önemli?

Dezenformasyon Yasası gündemdeyken ABD’den bugün gelen bir haberin ayrıntılarını aktarayım size.

Fotoğraftaki kişi meşhur komplo teorisyeni Alex Jones. İnfowars adlı sitenin kurucusu, aşırı sağcı bir dezenformasyon ustası.

alex-jones.jpg

ABD Connecticut’taki Sandy Hook İlkokuluna 2012 yılında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan önce annesini ardından okulda 20’si çocuk 26 kişiyi sonra da kendini öldürdü.

Alex Jones, hemen yayınlara başladı ve saldırının düzmece, çocukların acılı ailelerinin de tiyatrocu/aktör olduğunu öne sürdü. Daha önce yaptığı yalan haberler nedeniyle YouTube ve Facebook gibi birçok platformda yasaklanan ancak halen milyonlarca takipçisi olan Jones, onca kanıt ve tanığa rağmen, saldırının ABD’de bireysel silahlanmanın kontrolü için bir düzmece olduğunu söylemeye devam etti. Bu sırada kurbanların aileleri Jones’a inanan kişiler tarafından silahla ve fiziksel tacize uğradı, tehdit edildi, aşağılandı. Bazıları yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Aileler Jones’a yalan haberleri ve iftiraları için dava açtı.

Yıllar süren davanın sonuna doğru Jones, saldırının gerçek olduğunu kabul etti ancak mahkeme 8 kurbanın ailelerine toplam 965 milyon dolar (yaklaşık 18 milyar TL) ödemesine hükmetti. Rakam çok büyük görünüyor ama mahkeme, ailelerin yaşadıklarını, Jones’un yıllarca bu yalanları söyleyerek kazandığı milyon dolarları, bundan sonra böyle yalanları başkalarının yaymaması için, caydırıcı olması amacıyla bu kararı verdi.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selman Selim Akyüz Arşivi