Başkan Karabacak'tan Haber Dairesi canlı yayınında çok önemli çağrı

Haber Dairesi canlı yayına konuk olan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (KONESOB) Muharrem Karabacak, Mustafa Tatlısu’nun gündeme dair sorularını cevaplandırdı. Başkan Karabacak, koronavirüs salgını nedeniyle esnafın yaşandığı sıkıntılara değinerek, belediyelerin kira noktasında önemli desteklerinin olduğunu, aynı duyarlılığı vakıflar ve özel mülk sahiplerinden de beklediklerini kaydetti.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında faaliyetleri durdurulan berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetlerine yeniden başlaması öncesinde Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Haber Dairesi Youtube Kanalı, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarında canlı yayınında Mustafa Tatlısu'nun sorularını cevaplandırdı.

Tarihi Bedesten Çarşısında gerçekleştirilen canlı yayında koronavirüs salgını ve Türkiye'nin aldığı tedbirlerin genel bir değerlendirmesini yapan Başkan Karabacak, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yerinde tedbirlerin alındığını ve bu kapsamda salgının daha da yayılmaması için berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin bir süreliğine faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti. Yaklaşık 50 gündür iş yerleri kapalı olan bu sektör temsilcilerinin zor günler geçirdiğini ifade eden Karabacak, sürecin pazartesi günü itibariyle sona ereceğini ve iş yerlerinin yeniden açılacağını kaydetti. Karabacak "Tabiki bu dönemde bir kurallar zincirine dikkat edilecek. İş yerleri sabah 09.00'da açılıp 21.00'da kapatılacak. Berber ve kuaförler randevu sistemine göre çalışacaklar ve tek kullanımlık havlu ile önlük kullanacaklar. Esnafımız müşterilerilerini maskeli ve kolonyalı karşılayacaklar. Yarın sektördeki 2 bin 900 esnafımız 'bismillah' diyerek kepenklerini açacaklar. Tabi bu dönem öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız, odalarımız ve esnaflarımızla gerekli toplantıları yaparak hazırlıklarımızı tamamladık. İş yerlerimizin dezenfeksiyon çalışmaları büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz tarafından yapıldı. Ayrıca maske ihtiyaçları karşılandı. Konyamızın berber ve kuaförler noktasındaki iyi imajı daha da güçlenecek. Allah'ın izniyle Konyamız bu döneme hazırdır" dedi.

Devletin koronavirüs salgınına karşı aldığı önlemlerin asla boşuna olmadığını ifade eden Karabacak, yeni normalin olacağı bir dönemin başladığını, devletin aldığı kurallara riayet edilmezse kul hakkına girileceğini ifade etti. 

Salgının yayılmaması için alınan tedbirlerin en fazla olumsuzluğunu esnafın yaşadığını ifade eden Başkan Karabacak "Konya'daki 55 bin esnaf ve sanatkarımızın 10 bini iş yerlerini ya kapatmak zorunda kaldı ya da kısıtlamalara maruz kaldı. Örneğin okullar kapanır kapanmaz servis sektörünün ve kantincilerin işleri durdu. Esnaf olarak alınan tedbirlere ilk uyan biz olduk. Bunları ilk kabullenenler bizler olduk. Savaşmaya alışkınız. Ahiler tarih boyunca cenkte hep ön safta olmuştur. Yarın bismillah diyerek berber ve kuaförler iş yerlerini açıyorlar. Yaklaşık 40 gündür kapalı olan bir sektör daha var. Pazarlarda tuhafiyeci, oyuncakçı esnafımız tezgahlarını açacaklar." diye konuştu.

Karabacak, bu dönemde hep esnafın yanında olan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'a da teşekkür etti. 

VAKIFLAR İLE DÜKKAN SAHİPLERİNE ÇAĞRI

Konya'da büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyelerinin esnafın yanında olarak kiracılardan kira bedeli alınmayacağını duyurduğunu ifade eden Başkan Karabacak, aynı duyarlılığı vakıflar ile dükkan sahiplerinden de beklediklerini kaydetti. Karabacak "Vakıflar Bölge Müdürlüğüyle görüşmemiz oldu. Kısıtlamanın olmadığı iş yerlerinde de zaten iş hacmi oldukça düştü. Bugün itibariyle vakıflara çağrımız var. Esnafımız can suyuna ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde kiralarla ilgili vakıflardan ve özel mülk sahiplerinden beklentilerimiz esnaf va sanatkarın yanında olmalarıdır. Buralarda ışıkların yanması gerekiyor. Her şeyi devletimizden beklememeliyiz. Lafla değil icraatla da gereken destek yapılmalıdır. Şu anda kasaplarımız açık ama iş yapamıyorlar. Düğün salonlarımız kapalı... 10 bin esnafımız bu durumdan etkilendi" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesinin sosyal yardımlarla ve su paralarının alınmaması gibi farklı desteklerle esnafın yanında olduğunu anlatan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, ilçe belediyelerinden de önemli destekler gördüklerini ifade ederek esnaflar adına teşekkürlerini sundu. Karabacak "Berber ve kuaförlerlerden sonra lokanta ve kahvehanelerin de açılmasını bekliyoruz" dedi. 

Açıklamalarının sonunda Konya halkına da bir çağrıda bulunan Muharrem Karabacak "Konya her şeyiyle farklı bir şehir. Birlik ve uyum var. Vatandaşlarımızdan ricamız zincir marketlerden ziyade bakkal, manav ve Konya markalarımızdan alışverişlerini yapsınlar. Bizim bize yetmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Sağlık Bakanımızın yürüttüğü mücadele bütün dünyaya örnek oldu. Ramazanın rahmet ve bereketini yaşıyoruz. İnşallah bir sonraki bayrama farklı bir atmosferde yaşarız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.